علم گرداندن روستای سربندان دماوند با 500 سال قدمت

علم گرداندن روستای سربندان شهرستان دماوند یکی از آیین های عزاداری این روستا محسوب می شود که به واسطه قدمت 500 ساله آن به ثبت معنوی رسیده است.

محرم که می شود حال عجیبی به عاشقان اهل بیت دست می دهد. خواهی نخواهی دلت پر می کشد برای تکیه ها و حسینیه ها؛ همصدا با دیگران زمزمه و همپای آنان در کوچه پس کوچه های شهر در مراسم عزاداری شرکت کنی.

گاهی هم به دلت اجازه رها شدن و به اشک هایت فرصت جاری شدن می دهی تا با زهرای مرضیه در عزای سید شهیدان هم ناله شوی. در بین این همه هیاهو دلت که گرفته باشد، حسابی دعا می کنی و آرام می شوی…

صدای طبل، سنج و مرثیه سرایی همه شهر را فرا می گیرد و بوی خوراک نذری کوچه پس کوچه های شهر را پر می کند و تو نمی دانی راز عطر ملکوتی غذای نذری چیست که اینگونه دلت را می برد.

پارچه های سیاه عزا بر در و دیوار با ذکر یا حسین (ع)، یا قمر بنی هاشم، یا ثارالله و … نصب می شود و انعکاس صدای طبل و سنج ها و نوحه خوانی مداحان که ناله عشق سر می دهند با نم نم باران پاییزی حال و هوای محرمت را صد چندان می کند.

همه ساله آیین ها و مراسم باشکوهی در ایام عزاداری محرم و صفر برگزار می شود و اینگونه مراسم ها که اجرای بیشتر آنها در هر شهری گاها متفاوت است، مراسم خاص و بومی همان منطقه به حساب می آید.

نمی توانی تحلیل کنی که چگونه است که نام اباعبدالله (ع) با گذشت زمان در میان قلوب مسلمین عمق و عشق روزافزونی دارد و در می یابی که حرکت صادقانه در مسیر الی الله و گذشتن از امور دنیوی و همه علایق است که همیشه جاودان تاریخ خواهد ماند.

عمده این آیین ها در شهرستان دماوند دارای قدمت بسیاری است و با گذشت نسل ها این آیین های شاخص حفظ و ماندگار شده است که می توان نمونه آن را آیین علم گرداندن روستای سربندان دماوند عنوان کرد.

در سال 91 اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران در اقدام قابل توجهی این آیین های قدیمی و بومی منطقه را که قدمتی گاه بیش از 500 سال دارد به ثبت معنوی رسانده که سهم شهرستان دماوند در این ثبت معنوی ˈجامعه پوشاندن به علم محله درویش دماوندˈ و مراسم ˈعلم گرداندن روستای سربندان دماوندˈ است.

این آیین ها در حالی به ثبت معنوی رسیده که قرار است به همان منوال به سبک سنتی اجرا شود.

آیین ˈعلم گرداندن روستای سربندان دماوندˈ از سنت های دیرینه مردم روستای سربندان شهر دماوند محسوب می شود که از زمان های بسیار دور نسل به نسل گذشته تا به امروز رسیده است.

*آیین علم گرداندن روستای سربندان

دهیار روستای سربندان به مراسم علم گرداندن این روستا پرداخت و گفت: از سنوات گذشته در ایام محرم مراسم آیینی وجود داشته که روزهفتم ماه محرم عزاداران به خانه سید بزرگ روستا می رفتند و این علم چوبی را در آن خانه با پارچه نذری سبزرنگی که داشتند می پوشاندند و با خواندن مرثیه و روضه خوانی به سمت مسجد روستا حرکت می دادند.

سعید رضوی  افزود: این علم تا روز عاشورا در مسجد می ماند و در این روز با آیینی که از قدیم مرسوم بوده جلوی دسته عزاداری حرکت داده می شد و هرکسی به اندازه توان خود، علم را تا مسافتی حمل می کرد.

وی ادامه داد: در انتهای این مراسم علم را به گورستان قدیمی روستا هدایت و مراسمی نیز برای شادی روح اموات و شهدای روستای سربندان برگزار می کنند.

دهیار روستای سربندان بیان کرد: پس از برگزاری مراسم تاسوعا وعاشورای امام حسین (ع)، علم در منزل سید نگاهداری می شد که با گذشت سالیان متمادی هنوز این آیین در بین اهالی روستا مرسوم است.

رضوی گفت: قدمت این آیین در روستای سربندان به حدود 500 سال می رسد و مردم با اعتقاداتی که از گذشته دارند، روز عاشورا از روستاهای مجاور نیز در برگزاری این مراسم حضور یافته و به این علم دخیل می بندند یا نذوراتی را اهدا می کنند.

شهرستان دماوند از جمله شهرستان های سنتی و تاریخی کشور است که با توجه به داشتن مردمی معتقد و متدین به عنوان شهر دارالمومنین با مردمی ولایتمدار معروف است.

این شهرستان که از پنج شهر تشکیل شده است، سال ها است با همان شور گذشته خویش که سابقه ایی بیش از 800 سال دارد، مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان را در تمامی حسینیه ها و تکایا برگزار می کند که در این میان مراسم های باشکوهی همچون دسته جات عزاداری، تعزیه خوانی، نوحه های سنتی و زمینه و … بیش از پیش به چشم می خورد که دارای ارزش بسیاری است.

ندای هل من ناصر ینصرنی اباعبدالله(ع) همه ساله در میان قلوب مسلمین فریاد می شود و پیام عزاداران تا کربلای حسینی و دشت شهدای نینوا به گوش سنگدلان می رسد که با فرزند زهرا(س) چه رفتار ناجوانمردانه ای کردند و در این میان درس آزادی و آزادگی سید شهیدان عالم سرلوحه عمل مسلمین جهان شد و خاندان آل سفیان در این آزمون تاریخی برای همیشه شرمنده و روسیاه شدند.

انتهای پیام/

خروج از نسخه موبایل