درباره ما

پایگاه خبری تارود  نخستین پایگاه خبری شهرستان دماوند فعالیت خود را از خرداد سال 92 با هدف اطلاع‌رسانی اخبار و رویدادهای این شهرستان و پیگیری مطالبات مردمی آغاز نمود و به یاری خداوند متعال توانست اقبال و اعتماد عمومی همشهریان را به دست آورد. این پایگاه خبری در دی سال 93، مجوز فعالیت خود را از معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد.

صاحب امتیاز و مدیرمسئول پایگاه خبری تارود: محمد شرافت
دوره انتشار، گرایش و زمینه رسانه: پایگاه خبری برخط با گرایش عمومی و زمینه اجتماعی و سیاسی
شماره مجوز: 73705 از معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

آدرس: استان تهران-شهر دماوند، میدان ۱۷ شهریور، ساختمان سابق شهرداری، دفتر پایگاه خبری تارود دماوند
شماره تماس: 02176320913

نام تارود نیز برگرفته از اقلیم بومی شهرستان دماوند است و وجه تسمیه آن و آشنایی اندکی با این شهرستان را در ادامه ذکر می‌کنیم.

تارود در مرکز دهستان تارود-روستای مراء

گذر رود خانه تارود(تاررود) دماوند از کنار درخت چنار چند هزار ساله که قطر تنه این درخت به 45 متر می رسد
تارود در مرکز شهر دماوند-میان خیابان اصلی

تاررود نام یکی از پنج دهستان بزرگ از شهرستان دماوند است که در آن رودخانه تاررود جریان دارد. تاررود ادامه رودخانه مشکیجه  که در مرکز شهرستان دماوند جریان دارد، می باشد و در ادامه به روستاهای دهستان تاررود آبرسانی می کند. این رودخانه مهم که هم از مرکز شهر دماوند و هم از دهستان تاررود می گذرد، با منشاء از دریاچه زیبای تار در دماوند و دهستان بزرگ تاررود، ما را بر آن داشت تا نام تارود را برای سایتی که در حقیقت متعلق به خود مردم دماوند است انتخاب کنیم تا از زیباترین روستاهای رودهن تا سرسبزتزین روستاهای کیلان و قشنگ ترین روستاهای آبسرد و  بلندترین روستاهای آبعلی و دماوند و مردم شهرنشین دیار دارالمومنین، نام بام ایران را با تاررود پیوند دهند.

اما درباره دماوند:

شهرستان دماوند، منطقه اي كوهستاني است كه در قسمت جنوبي سلسله جبال البرز مركزي و در قسمت شمال شرقي و هفتاد كيلومتري استان تهران واقع شده است. كه از شمال به لاريجان از شهرستان آمل و سواد كوه از شهرستان قائم شهر، از جنوب و جنوب شرقي به گرمسار و ورامين و از شرق به شهرستان فيروزكوه و از غرب به تجريش تهران و شميران و لواسانات محدود است.

اين شهرستان جزء استان تهران بوده و مساحت آن در حدود 2/4645 كيلومتر مربع بوده و در جهت شرقي و غربي(طول )گسترش داشته و ارتفاع متوسط اين شهرستان حدودا 1800متر از سطح آبهاي آزاد است و در بين 20/35 تا 55/35 درجه عرض شمالي و 53/51 تا 10/53 طول شرقي واقع شده و بلندترين طول آن در جهت شرقي – غربي 130كيلومتر و در جهت شمالي- جنوبي 85 كيلومتر است و به شكل يك شش ضلعي نامنظم است.

(شهرستان دماوند بر اساس آخرين سرشماري سال 1385حدودا 98053نفر جمعيت داشته كه از اين تعداد72398 نفر (074/0)در جامعه شهري و 25655 نفر (026/0)در جامعه روستايي ساكن هستند.)شهرستان دماوند ،رودهن ، كيلان ، آبسرد و آبعلي داراي بخش مركزي شامل دهستانهاي تاررود ، ابرشيوه و جمارود (جمع آبرود)و بخش رودهن شامل دهستانهاي مهرآباد و آبعلي است كه 92 روستا را در خود جاي داده است.

بخش اعظم اين شهرستان كوهستاني است،به طوري كه در شمال آن كوههاي مرتفعي نظير سياه چال و چنگيزچال و در بخش جنوبي آن كوههاي قره آغاج و در بخش مياني جلگه هاي گيلاوند و رودهن و بومهن كه شيب ملايمي به طرف جنوب دارند،قرار دارند.

از نظر تقسيمات آب و هوايي داراي اقليم نيمه استپي سرد در بخش مياني و در ارتفاعات،داراي اقليم كوهستاني است كه عمده نزولات آن به صورت برف است كه در ارتفاعات2800-3000 متر به بالا اين اقليم را مي توان مشاهده نمود.ارتفاع متوسط از سطح دريا حدود 2000متر و حداكثر درجه حرارت در تابستان 35درجه و حداقل آن در زمستان گاهي تا20- درجه مي رسد و ميزان بارندگي 325ميلي متر بوده كه در ارتفاعات از بارش بيشتري برخوردار است.از نقطه نظر درجه حرارت سردترين ماه سال به دي ماه با ميانگين حدود 1/0و ميانگين حداقل 1/5- درجه سانتي گراد و گرمترين ماه سال به تير ماه با ميانگين 9/25و حداكثر 3/32تعلق دارد.4ماه از سال آذر ،دي،بهمن و اسفند داراي شرايط اقليمي خيلي مرطوب و آبان ماه شرايط مرطوب و فروردين نيمه مرطوب و دو ماه مهر و ارديبهشت داراي شرايط اقليمي نيمه خشك و ماههاي تابستان غير از مرداد و شهريور شرايط بياباني را دارا مي باشد.بدين ترتيب شهرستان دماوند داراي اقليم نيمه خشك سرد است كه در تابستان به علت گرماي شديد ،خشكي فيزيكي و در زمستان بدليل سرماي فوق العاده ،خشكي فيزيولژيك حاكم مي گردد.اين منطقه توسط رودخانه هاي پر آب تار و بار و آه و ايرا ،دليچاي لار و ساير رودخانه هاي تار و بار كه يكي ازآنها از شرق سرچشمه مي گيرد و ديگري از شمال غربي جاري شده از قريه مشاء مي گذرد. اتصال اين دو رودخانه ،تشكيل رود دماوند را مي دهد كه ابتدا به طرف جنوب جاري شده و پس از پيمودن ارتفاعات كوه قوچ به جاجرود متصل مي شود.

اين شهرستان چون در ميان كوههاي برف گير واقع شده ،اراضي اطراف آن به واسطه فراواني آب،داراي باغهاي متعدد و حاصلخيز است.روستاهاي شمال غربي آن مانند احمدآباد و چشمه اعلاء و دشت مزار كه باغستانهاي آن ميوهُ فراوان دارند. بخشهاي مركزي دماوند داراي زمينهاي آبرفتي نسبتا وسيع قابل كشاورزي است.در اين قسمت زمينهاي زير كشت و باغات ميوه ديده مي شود.در بخش جنوبي اين شهرستان كه فاقد آبهاي زير زميني و داراي مناطق نسبتا خشك است از آمادگي كمتري براي كشت برخوردار است.در اين مناطق ميوه هاي گرمسيري مانند انار و انجير به عمل مي آيد.در مناطق مركزي انواع ميوه ها و محصولات كشاورزي به ويژه سيب ،گلابي ،قيسي ،گيلاس ،آلبالو ،سيب زميني ،گردو ،لوبيا ،گندم ،گوجه و خيار از محصولات فراوان و قابل صدور و فروش است.شغل اصلي مردم دماوند،كشاورزي و دامپروري بوده و هزاران خانوار روستايي از اين راه امرارمعاش مي كنند.البته از اين ميان عده اي با توليد صنايع دستي از قبيل :گليم ،بافته هاي پشمي و سفال و كار در معدن و كارگاههاي كوچك،و روستاهاي اطراف كوه تا حدودي از توريست هاي منطقه زندگي خود را تأمين مي كنند . وضعيت آب و هوايي سبب شده كه اين منطقه از پوشش گياهي خوبي برخوردار باشد و همين باعث شده تا زمينه براي فعاليت دامپروري مهيا گردد.وجود نهرها،رودخانه ها و چشمه ها سبب گرديده تا باغ ها و كشتزارهاي متعدد و فراواني بوجود آيد.

در سالهاي اخير پرورش زنبورعسل دراين شهرستان ،يكي از شغل هاي قابل توجه بوده و عده زيادي را به خود مشغول كرده است .عسل دماوند اكنون از لحاظ جنس و مرغوبيت توجه بسياري را در بازار به خود معطوف داشته است.

اين شهرستان از مناطقي است كه با امكانات بالقوه و خدادادي اعم از مواد معدني ،توليدات قابل توجه كشاورزي و دامي ،گياهان كمياب و دارويي ،چشمه هاي فراوان آب معدني ،مي تواند عرصه هاي نويد بخشي در جهت اعتلاي شهرستان و استان باشد.و وجود آثار باستاني و مناظر ديدني و زيباي كوهستاني كه در استان بي نظير است مي تواند همه ساله عده زيادي را به سوي خود جلب كند.

قله بلند و باشكوه دماوند با ارتفاع 5671متر در 25كيلومتري شمال شهر دماوند واقع شده و بلندترين قله كشور ايران است ،هميشه پر برف بوده و به عنوان نماد و سمبل ملي همواره مورد توجه و اهميت بوده و فعاليتهاي دروني آن كاملا متوقف نشده و اغلب زلزله هاي ضعيف و يا متوسطي كه در مواردي شديد شده است هنوز ادامه دارد.بدين سبب بناهاي اين شهر و اطراف آن از ابتداي پيدايش آن تاكنون چندين بار خراب شده اند.بخش مركزي شهرستان دماوند ،شهر دماوند است كه در دامنه قله و در ميان درهُ حاصلخيز و باصفا و در 25كيلومتري جنوب قله و در 70كيلومتري شرق تهران واقع شده است .اين شهر در 52درجه و 4دقيقه و 35درجه و 43دقيقه عرض جغرافيايي واقع شده و ارتفاع آن از سطح دريا 2287متر و داراي چهار محله ُ درويش در سمت شمال ،محلهُ قاضي در شرق ،چالكا محله در غرب و محلهُ فرامه (چريك) در جنوب شهر واقع شده و به سمت شمال به طول 75كيلومتر به فيروزكوه و 180كيلومتر به قائم شهر مرتبط مي گردد.همچنين از طريق جاده اي به فاصله 10كيلومتر به سمت شمال باختري به جادهُ آسفالته تهران- آمل متصل مي شود.

شهر دماوند در درهَ اي به طول 9كيلومتر بنا گرديده كه اطراف آن را كوههاي متعدد و بهم پيوسته اي احاطه نموده كه جزو رشته كوههاي البرز محسوب مي شود.اما نزديكترين كوهها ،كه در كنار و مجاورت شهر واقع شده اند از سمت خاور ،كوههاي نيل و زرد و از سمت باختر ،كوههاي سر حال و تل كمر مي باشد.

آب و هواي شهر سردسيري و ييلاقي بوده،بيشترين درجه حرارت در تابستانها27درجه بالاي صفر و كمترين آن در زمستانها 20درجه زير صفر مي باشد.ميزان باران ساليانه به طور متوسط 350ميلي متر است.

تره بار ، گندم ،علوفه ،سيب ،گلابي و ديگر ميوه هاي سردسيري از فرآورده هاي اطراف اين شهر به شمار مي روند. البته سيب زميني ،لوبيا سبز ،سيب درختي و اكثر ميوه هاي درختي را صادر مي كنند.آب كشاورزي از چشمه سارها ،رودخانه و چاههاي عميق و نيمه عميق و آب آشاميدني از چاه عميق تأمين مي شود.برق دماوند جزو برق منطقه اي تهران بوده و از شبكه سراسري تأمين مي گردد.

در كوههاي اطراف شهر ،درختان اورس(سرو كوهي) ،انجير ،زرشك ،بادام كوهي و گياهاني كه كاربرد داروئي و صنعتي دارند مانند گل گاوزبان ،كاسني ،گل ختمي ،خاكشير ،قدومه ،گل بنفشه ،شيرين بيان ،باريجه ،بومادران ،گون ،كتيرا و روناس بطور پراكنده مي رويد.همچنين پوشش گياهي غني ،چراي دام را تأمين مي كند.

قوچ و ميش ،بزكوهي ،شوكا ،پلنگ ،خرس ،گراز ،شغال ،روباه ،خرگوش ،كبك ،تيهو و قرقاول از جمله جانوران و پرندگاني هستند كه در كوههاي اطراف اين شهر وجود دارند.

قابل توجه است كه قله با شكوه و با عظمت دماوند كه از تهران و مناطق اطراف قابل روُيت است از خود شهردماوند قابل روُيت نيست.

شهرستان دماوند در گذشته جزء استان مازندران بود، كه در سال 1325شمسي به شهرستان تبديل گرديد و در سال 1355شمسي طبق تقسيمات كشوري جديد جزء استان تهران محسوب گرديد.

شهرها

1- دماوند شامل محلات زير: 

1- فرامه 8- اوره 15- شهرك روح افزاء 22- گيلاوند مركزي
2- چالكاء 9- احمد آباد 16- شهرك اماميه 23- شهرك سپاه
3- قاضي 10 – مشاء 17- شهرك قلعه پا 24-جيلارد نو
4- درويش 11- چشمه اعلاء 18- شهرك جهاد 25- وليران و اصطلك
5- جيلارد 12- دشتبان 19- شهرك توحيد 26- شلنبه
6- روح افزاء 13- دشتك 20- شهرك فرهنگيان 27- لونه
7- دشتمزار 14- حصارين 21- شهرك وليعصر(عج)

 

 

 

 

 

2- كيلان – شامل محلات زير: 

1- كيلان 2- فاجان 3-اتحاد(كاراز) 4-كوهان
5- كردر 6- ساران 7- زيارت 

 

 

 3- رودهن – شامل محلات زير:

1- رودهن 2- نمير 3- سادات محله 4- كريتون

 4- آبسرد – شامل محلات زير:

1- آبسرد 2- قلعه كهنه 3- مرانك
4- تاسكين 5- اتابك بالا 6- اتابك پايين

5- آبعلي – شامل محلات زير:

1- آبعلي 2- آه

 قسمت بخش ها:

1- بخش مركزي:

1-1دهستان مرا (تار رود) “با مركزيت روستاي مرا” – شامل محلات زير:

1- مرا 6- حصار بالا 11- اشندر 16- جوز درخت
2- خرمده(آخوربدين) 7- حصار پايين 12-اسلام آباد 17- حسين آباد
3- كاجان 8- كال دشت پايين(ترقي) 13- آب چشمه 18- علي آباد والي
4- تميسيان 9- كال دشت بالا(قوايي) 14- اصلان 19- كبود دره
5- زره در 10- چنار شرقي(عرب ها) 15- اوزن دره 20- ورجه

1-2 دهستان آبسرد(جمع آبرود)  “با مركزيت روستاي آبسرد” – شامل محلات زير:

1- بيدك 5- دو آب 9- دلي 13-دوست آباد
2- اهران 6-  بولان 10- سنگ آسياب 14- هورتيه
3- وادان 7- تنگه بولان 11- شمس آباد 15- فاجان
4- ويرانه 8- اوچونك 12- هاشمك

1-3 دهستان سربندان(ابر شيوه)  “با مركزيت روستاي سربندان”- شامل محلات زير:

1- سربندان 7- آرو 13- گرم آب سرد 19- مشهد
2- جابان 8- مومج 14- مغانك 20- رود افشان
3- آئينه ورزان 9- كهنك 15- سقز دره 21-كلاهك
4- خسروان 10- هوير 16- شاه بلاغي 22- چهل چشمه
5- سرخ ده 11- يهر 17- قلفك 23- دلي چاي
6- سيد آباد 12- دهنار 18-كفتار دره(يدره) 24- لي پشت

2- بخش رودهن:

 2-1 مهر آباد – “با مركزيت روستاي مهر آباد” – شامل محلات زير:

1- گل آهك 4- خورين 7- شاطر محمد 10- نوده
2- چنار غرب 5- تخته ها 8- گندك 11- يلقان دره
3- عباس آباد 6- جشمه ها 9- ولي آباد 12- باغ گمرك
13- آب كلاه

2-2 آب علي- “با مركزيت روستاي آبعلي” – شامل محلات زير:

1- مبارك آباد 5- هزار دشت 9- تَجَرَك بالا 13- سرپولك
2- وسكاره 6- اَنّا 10- تَجَرَك پايين 14- قائم محله
3- آروينه 7- پيست آبعلي 11- جعفر آباد 15- سنگ دروازه
4- جورد 8- سادات محله 12- ضرغام 16- تيرك
17- مندانك

منبع: دماوندنامه

خروج از نسخه موبایل