رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند:

50 اثر تاریخی شهرستان دماوند در شرایط بحرانی و نیاز به رسیدگی دارد/ شبستان مسجد جامع دماوند به موزه تبدیل می‌شود/ تاکنون هیچکدام از سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری شهرستان دماوند موفق به دریافت تسهیلات نشده‌اند

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند با بیان اینکه 50 اثر تاریخی شهرستان دماوند در شرایط بحرانی و نیاز به رسیدگی دارد، گفت: تاکنون هیچکدام از سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری شهرستان دماوند موفق به دریافت تسهیلات نشده‌اند.

شهرام شریفی در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری تارود دماوند اظهار کرد: اولویت اصلی در اعتبارات عمرانی مرمت آثار تاریخی شهرستان دماوند است، در دو سال گذشته اعتباری به این عنوان اختصاص پیدا نکرده و امسال نیز هیچ تخصیصی نداشته‌ایم.

وی افزود: مسجد جامع شهر دماوند نیاز به مرمت دارد همچنین برای مرمت و ساماندهی شبستان قدیمی این مسجد به اعتباری حدود 300 تا 500 میلیون تومان نیاز است، در صدد هستیم این شبستان را به موزه تبدیل کنیم.

*مرمت و ساماندهی شبستان مسجد جامع دماوند 500 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد/ شبستان مسجد جامع دماوند به موزه تبدیل می‌شود

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند ادامه داد: در مسجد جامع تعدادی نسخ خطی و آثار قدیمی وجود دارد و به دلیل مذهبی بودن این مکان پیشنهاد شده که به موزه بزرگان تاریخ و دین شود، شبستان دارای معماری بسیار زیبا و قدیمی است و با توجه به اهمیت مسجد جامع، اهمیت موزه نیز دو چندان می‌شود.

*آثار تاریخی شهرستان دماوند در وضعیت مناسبی به سر نمی‌برد/ مرمت پل تاریخی نمیر رودهن با همکاری شهرداری

شریفی گفت: آثار تاریخی دیگر شهرستان در وضعیت مناسبی به سر نمی‌برد و به سبب عوامل جوی و نبود حفاظت دچار آسیب شده و در معرض تخریب هستند، اگر رسیدگی‌های لازم صورت نگیرد ممکن است آنها تخریب و نابود شوند.

وی ادامه داد: در حوزه‌هایی که می‌توانستیم با شهرداری‌ها و دهیاری‌ها تعاملاتی ایجاد کرده‌ایم و با توجه به کمبود بودجه از شهرداری‌ها کمک خواستیم، در این راستا شهرداری رودهن هزینه‌ها و مرمت پل تاریخی نمیر را بر عهده گرفته و در دست اجرا دارد، برای نمیر 120 میلیون تومان اعتبار اولیه مصوب شده بود.

*هزینه‌ مرمت حمام محله درویش دماوند طی تعامل با شهرداری اجرایی می‌شود/ ساماندهی امامزاده سید گتمیر و امامزاده قاسم(ع) محله تاسکین با همکاری شهرداری آبسرد

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند ادامه داد: در شهر دماوند طی تعامل با شهرداری پیمانکاری و هزینه‌های مرمت حمام محله درویش را متقبل شده و شهرداری آبسرد نیز ساماندهی امامزاده سید گتمیر و امامزاده قاسم (ع) محله تاسکین را بر عهده گرفته است.

شریفی بیان کرد: اگر نگاه دولت به این موضوعات جدی‌تر باشد مرمت‌های بسیاری را در دست خواهیم گرفت، مرمت امامزاده عبدالله عبیدالله را نیز در دست داریم که مقدمات لازم برای مرمت گنبد انجام شد اما به دلیل کمبود بودجه متوقف شده و نیاز به 300 میلیون تومان اعتبار دارد.

وی در ادامه عنوان کرد: سال‌های پیش اعتباری برای خرید مصالح بود که توانستیم آن را زنده کنیم این رقم 120 میلیون تومان بود و برای خرید برخی برخی مصالح همچون آجر هزینه شده و منتظر انعقاد قرارداد با پیمانکار هستیم.

*حمام محله درویش دماوند در دوره‌‌های قبل غیراصولی مرمت شده بود/ایجاد موزه مردم‌شناسی یا خانه صنایع‌دستی حمام محله درویش دماوند تعریف شده است

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند خاطرنشان کرد: بخش‌هایی از حمام محله درویش در دوره‌ای مرمت شده بود، اما این کار غیراصولی انجام شده بود و مجدداً از بین رفته است، با این حال بخش عمده‌ای از مرمت داخلی پا برجا است و اکنون شهرداری مرمت آن را پیگیری می‌کند.

شریفی ادامه داد: حمام در موقعیت خاص فرهنگی و مرکزی قرار دارد و احتمالاً برای آن کاربری فرهنگی همچون گالری یا موزه مردم‌شناسی یا خانه صنایع‌دستی تعریف شود.

*امامزاده بی بی خاتون روستای مشهد دماوند از نظر استحکام وضعیت خوبی ندارد/ ساماندهی کمپینگ گردشگری آبشار در روستای سربندان دماوند

وی تصریح کرد: در سطح شهرستانی اولویت‌های مرمت شامل امامزاده محله ساران است که بخشی از آن انجام شده، یکی از موقعیت‌های بحرانی نیز برای مرمت شامل امامزاده بی بی خاتون روستای مشهد است که شرایط خوبی از نظر استحکام ندارد و اگر اعتباری تخصیص یابد به این اولویت‌های رسیدگی می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند با اشاره به کمپینگ گردشگری آبشار در روستای سربندان گفت: در زمینه ایجاد کمپینگ و زیرساخت‌های گردشگری با همکاری بنیاد مسکن مقرر شد با همکاری روستای سربندان اعتباری برای ساماندهی کمپینگ گردشگری آبشار این روستا جذب شود.

شریفی افزود: هم‌اکنون در مرحله رایزنی برای جذب بودجه قرار داریم، از ابتدا اعتبار کمی برای این مهم در نظر گرفته شده بود که مقرر شده بودجه تغییر یابد و در دو تا سه ماهه ابتدای سال آینده پروژه به اتمام برسد.

*وجود 159 اثر تاریخی در شهرستان دماوند/ حداقل 50 اثر تاریخی شهرستان دماوند در شرایط بحرانی و نیاز به رسیدگی دارد/ احیاء حمام‌های تاریخی در روستای‌های شهرستان دماوند با بهره‌برداری در زمینه بوم‌گردی‌ها و مراکز فرهنگی

وی در خصوص تعداد آثار تاریخی در شهرستان دماوند گفت: تعداد آثار تاریخی در این شهرستان 159 اثر است که همه نیاز به مرمت دارند، اما با توجه به شرایط موجود حداقل 50 اثر در شرایط بحرانی قرار دارند که باید به آنها رسیدگی کرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند ادامه داد: اکثر روستاهای شهرستان دماوند دارای حمام‌های تاریخی هستند که در شرایط نابسامان به سر می‌برند و حتماً باید احیا شوند، می‌توان از آنها در زمینه بوم‌گردی‌ها، رستوران‌های سنتی و مراکز فرهنگی بهره‌برداری کرد.

*ممنوعیت تردد برای اثر تاریخی پل شلمبه دماوند صورت گیرد/ متأسفانه صدور مجوز ساخت و ساز در اطراف اثر تاریخی پل شلمبه دماوند ادامه داد

شریفی در رابطه با اثر تاریخی پل شلمبه گفت: در خصوص پل شلمبه قبلاً مکاتبه صورت گرفته است و عبور و مرور از آنجا باید ممنوع شود، عنوان شده که راهداری از این مکان استفاده کند، به هر حال در شورای ترافیک و کمیته بحران شهرستان باید مورد بررسی قرار گیرد.

وی اضافه کرد: بیشترین آسیبی که پل می‌بیند به علت تعارضات در اطراف آن است که از شهرداری درخواست شده از صدور مجوز ساخت و ساز در اطراف پل جلوگیری شود اما متأسفانه ساخت و سازها ادامه دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند تاکید کرد: برای حفظ آثار تاریخی همه دستگاه‌ها باید کمک کنند، اگر شهرداری‌های نسبت به حفظ آثار تاریخی توجیه باشند و کمک‌های ریالی برای این مهم در نظر بگیرند در حفظ آثار تاریخی موفق‌تر خواهیم بود.

شریفی با اشاره به مشکلات موجود در حفظ آثار تاریخی تصریح کرد: اصولاً به جهت توسعه شهرها در حریم آثار تاریخی با ساخت و ساز مواجه هستیم، ساخت و ساز در حریم آثار تاریخی و میراث فرهنگی دارای ضوابطی است که باید رعایت شوند.

وی افزود: متأسفانه علیرغم تمام پیگیری‌ها برخی سرمایه‌گذاران و سازندگان ساختمان‌ها از این ضوابط عدول می‌کنند و صرفاً با تعامل شهرداری‌ها می‌توان آنها را سامان بخشید.

*پل محله ولیران دماوند اثر تاریخی نیست/ بخشی از منطقه ولیران به‌عنوان 10 عرصه تاریخی مهم و ثبت ملی در کشور محسوب می‌شود

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند در رابطه با شایعات معرفی پل ولیران به عنوان اثر تاریخی بیان کرد: پل ولیران تاریخی نیست و به ما ربطی ندارد و ما فقط عرصه تاریخی ولیران را داریم، کشف محوطه تاریخی ولیران یک اتفاق بود که به علت عملیات عمرانی دانشگاه علم و صنعت انجام شد.

شریفی در ادامه گفت: در تفاهم‌نامه‌ای در سال‌های گذشته مقرر شد دانشگاه این بخش را به میراث فرهنگی واگذار کند، در عرصه تاریخی و ثبت ملی این عرصه فوق‌العاده مهم است و شاید جزو 10 عرصه مهم در کشور باشد که در این عرصه آثاری به دست آمده است، در هیچ جای ایران نیست و امیدواریم پس از ایجاد موزه آنها را به موزه منتقل کنیم.

وی با بیان اینکه کل منطقه ولیران به عنوان منطقه تاریخی معرفی شد، تصریح کرد: در این محوطه یک گورستان مربوط به دوره اشکانی داشتیم و در لایه بعدی آن با 500 سال فاصله یک گورخانه مربوط به دوره ساسانی است که پشتیبان لشگرهای ساسانی در شمال کشور بودند، در اینجا ارزاق و آذوقه و سلاح تولید و دپو می‌شد و به لشکرهای ساسانی در شمال منتقل می‌شد، این دولایه تاریخی بسیار مهم هستند و اشیای کشف شده در موزه ملی قرار دارند.

*با ایجاد موزه نمایش آثار تاریخی و مردم شناسی در دماوند بسیاری از آثار تاریخی در آن مستقر می‌شود/ تاکنون هیچکدام از سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری شهرستان دماوند موفق به دریافت تسهیلات نشده‌اند

این مقام مسئول با اشاره به استقرار موزه در شهرستان دماوند عنوان کرد: قرار شده است با مستقر شدن کامل موزه در دماوند اشیای مذکور به دماوند منتقل شوند که 400 شیء بسیار ارزشمند در این مکان کشف شده است؛ مطالعات بسیاری بر روی آنها انجام شده و امیدواریم در موزه مربوطه بتوانیم یک بخش مطالعاتی ایجاد کنیم که نسبت به تاریخ و تمدن شهر بسیار راهگشاست.

شریفی در پایان گفت: تاکنون هیچکدام از سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری موفق به دریافت تسهیلات نشده‌اند و هر کسی که وارد این عرصه شده تنها براساس عشق و علاقه‌اش در این زمینه قدم برداشته است.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا