رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان دماوند خبر داد؛

گورستان تاریخی گیلیارد دماوند در آثار ملی ثبت شد

رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان دماوند با اشاره به نصب تابلوی شناسایی اثر ملی گورستان تاریخی گیلیارد گفت: این گورستان به شماره ۳۱۶۹۱ به عنوان هفتاد و سومین اثر تاریخی ثبت شده در دماوند در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

به گزارش پایگاه خبری تارود دماوند، در غرب محله جیلارد دماوند، قبرستانی با سنگ قبرهای بسیار بزرگ و حجیم واقع شده که به نام قبرستان یهودیان «گیلیارد» شهرت دارد.

قبرستان گیلیارد در منطقه گیلاوند کنونی و در شمال غربی میدان جهاد واقع شده و بر اساس کتاب «ایران باستان» این منطقه اولین محل اسکان کلیمیان ایران که در سال ۷۴۴ هجری قمری پس از اسارت به ایران تبعید شدند، است.

گورستان مذکور شامل 2 بخش قدیم و جدید است. گورستان قدیمی‌تر در جنوب‌شرقی و گورستان جدیدتر در قسمت شمال قرار دارد. در منتهی‌الیه جنوب‌شرقی 2 گورستان یهودی، بقایای گورستانی اسلامی دیده می‌شود.

شهرام شریفی با اشاره به اینکه گورستان تاریخی گیلیارد رتبه هفتاد و سومین اثر ثبت شده از شهرستان دماوند در فهرست آثار ملی کشور را به خود اختصاص داده، اظهار کرد: این گورستان در غرب محلهٔ جیلارد دماوند، بر روی تپه‌ای مشرف به خیابان اصلی و شمال شهرک جهاد واقع‌ شده است و این گورستان مربوط به یهودیان دارای 2 بخش جدید و قدیمی‌تر می‌باشد.

وی ادامه داد: در بخش قدیمی آثاری از 600 سال پیش وجود دارد و در قسمت جنوب شرق گورستان یهودیان، آثاری از گورستان مسلمانان نیز دیده می‌شود که مربوط به دوران سلجوقی و تیموری بوده و دارای قدمتی مربوط به قرون ۵ و ۶ هجری است.

شریفی با بیان اینکه این گورستان پتانسیل تبدیل شدن به یک جاذبه توریستی و گردشگری را دارد، خاطرنشان کرد: شهرستان دماوند دارای گورستان‌های تاریخی بسیاری است که در نظر داریم با ارائه طرح مطالعاتی، ساماندهی این مناطق تاریخی را در دستور کار قرار دهیم.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری دماوند با اشاره به این مطلب که طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در آینده‌ای نزدیک، در نظر داریم این گورستان تاریخی را به سایت موزه مردم‌شناسی تبدیل شود، گفت: این اثر در تاریخ 21 اسفندماه سال 95 به ثبت ملی رسیده و امروز تابلوی شناسایی این اثر تاریخی در مکان گورستان نصب شده است.

لازم به ذکر است، ابعاد سنگ قبرها از 2 متر تا 75 سانتیمتر طول متغیر می‌باشند و تا آنجا که مشاهده می‌شود، قدیمی‌ترین سنگ قبور گورستان دارای تاریخ 1304 هـ. ش و جدیدترین آن متعلق به سال 1378 هـ. ش می‌باشد. البته تدفین در این گورستان به صدها سال قبل باز می‌گردد که این مهم را می‌توان از آثار باقی مانده و تعدادی سنگ قبر شکسته و پراکنده دید.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا